Kodály Zoltán Kállai Kettős

Kodály Zoltán Kállai Kettős

  1. Szaporítása
  2. Példa
  3. Kertészkedéseink: *Egzotikus növények
  4. Citrusok: Fagytűrő citrusok
  5. A környezetünkben
  6. Törpe kúszópálma -25°C fagytűrő (15/20cm) – Egzotikus dísznövények
  7. Egzotikus növények | online rendelés | Florapont

Gyakorlatban: A hőmérséklet határok tájékoztató jellegűek. Nem biztos, hogy annyit ki fognak bírni. Ezért azt tanácsolom, hogy legalább 5 fokkal melegebb helyen legyenek mint ami ki van írva minimumnak. Ne az egy darab növényünket ültessük ki ha sajnáljuk, inkább oltsunk róla és a másik oltványt ültessük ki. A fiatal oltvány kevésbé bírja a hideget mint az idősebb, ezért ügyeljünk rá az első 1-2 évben. A gyakorlat azt mutatja, hogy a Citrange hiába bírja -14 fokig, előfordulhat, hogy -10 fokon már elfagy. Az Ichang papeda az egyik legjobb fagytűrő a citrusok között, -15 -16 fokot bír a leírások szerint, de volt olyan eset, hogy Angliában kifagyott -10 fok körül. Olvastam olyat is, hogy a Sanford Curafora (-12fok) egy -24 fokos hideget túl élt, az igaz, hogy vissza fagyott, de a következő évben 40cm-t hajtott. Ezért fontos megjegyezni, hogy a környezeti hatások befolyásolják a növény ellenálló képességét. Pl. szél, a hely védettsége, tájolása stb... A biztonságos hőmérséklet -5°C. Ezen a hőmérsékleten nincs rizikó, ha esetleg ennél is alacsonyabb lesz rövid időre a hőmérséklet, akkor sincs baj.

Som – Fotó: Pixabay 2. Som A som termése ehető, az ízletes bogyótermés nyersen is élvezetes, de készülhet belőle lekvár, szörp, aszalt, vagy éppen kandírozott gyümölcs. Igaz, hogy hazánkban is termő, őshonos gyümölcs, de mivel az utóbbi évtizedekben erősen kiszorult a hazai kertekből, kertészetekből, így egzotikum számba megy. Termesztése több okból is megéri. A zamatos hús számos vitamint, hasznos ásványi anyagot tartalmaz, a cserje pedig kertünk különleges dísze lesz. A som talajigénye nem összetett, gondozásigénye pedig alacsony, így kezdő kertbarátok is könnyedén elboldogulnak vele. Rendkívül sokoldalúan felhasználható kerti díszcserje, melyet azért ajánlok mindenkinek, mert legyen bármilyen méretű és stílusú egy kert, a som biztosan jól mutat benne – tanácsolja Megyeri Szabolcs kertészmérnök. A som különösen szép cserjeféle, tavaszi látványos virágzása az egész kert hangulatát meghatározza majd, mutatós őszi lombszínével pedig a borongós időjárást teszi feledhetetlenné sokszínű árnyalataival.

fagytűrő egzotikus növények nagykanizsa
  1. Minden ami asztrológia! - Kos nő
  2. Magyar hang újság 6
  3. Máj méregtelenítő étrend kiegészítők - Férgek gyógyszerei felnőtteknek a gyógyszerek neve
  4. Seal team 1 évad
  5. Miskolc autó szervíz
  6. Taszár eladó ház
  7. Függvények 7 osztály felmérő
  8. Nina dobrev párja
  9. 10 legjobb vendégház Szegeden (Magyarország) | Booking.com

Szaporítása

Ahol van esélyük: van fagylefolyás, szélvédett, magas a hőszennyeződés, domb teteje, nincs fagy-zúg. Ezek a környezeti hatások és helyi adottságok növelik a növény túlélési esélyét. Ha úgy gondoljuk, hogy nem szeretnénk ennyire kockáztatni, akkor egy fűtetlen fóliasátor is elég lehet. Extrém hidegek esetén vészfűtési lehetőség ajánlatos. A fóliasátor összegyűjti a meleget, a fólia jó hőszigetelő. Ha már 5 fokkal több van benne, és nem tud hirtelen lehűlni akkor nagyon sok segítséget nyújt a növény számára. Esetleg lehet fűteni is, elég 0-(-5)fok minimumon tartani, így nincs rizikó és a fűtési számla is kevés. Alany: Egy fontos dolog; az alany. A fagytűrő citrusnál kevésbé fagytűrő alanyra ne oltsuk ha az a terv, hogy hideg fogja érni. Mert ebben az esetben az alany hamarabb kifagy alóla és ez a fa teljes pusztulását okozza. A Poncirus trifoliata -t tanácsolom alanynak. Nagyon sok előnye van ha hidegbe akarjuk rakni az oltványt. Néhány tulajdonság: télálló, a gyökere ellenálló, a növekedése lassú ezért a rá oltott nemesnek nem lesz laza szövetű hajtása, nem nő meg olyan gyorsan ezért könnyebb takarni, 1-2 fokot talán rásegít a hideg elviselésére mivel a tél közeledtével jobban felkészül mint a többi citrus.

Sunday, 29 May 2022